Ingredienser:
1 and, ca. 2½ kg
salt
peber
150 gram stenfrie svesker
4 æbler
1 løg
2 gulerødder
2 kviste persille
Fremgangsmåde:
- Har du købt en dybfrossen andesteg, skal den optøs i køleskabet
i ca. to døgn. Husk at sætte den i et fad eller på en bakke, så
saften ikke drypper på øvrige madvarer.
- Ovnen tændes på 160°. Indmaden fjernes, og der fjernes
eventuelle blodige sener og anden skylles. Der fjernes overflødigt
fedt fra anden. Husk god køkkenhygiejne, når du skal tilberede
fjerkræ. Hænder, knive og skærebræt vaskes grundigt før berøring med
andre fødevarer.
- Anden gnides med salt og peber.
- Æbler skylles, skrælles og skæres i både. Sammen med sveskerne
kommes de i anden.
- Anden lægges på ovnristen med ryggen opad. Bradepanden placeres
nedenunder. Andestegen placeres nederst i ovnen. Andestegen skal
steges i ca. 1 time og 40 minutter til den har opnået en
kernetemperatur på mindst 75°. Kernetemperaturen måles med et
stegetermometer, der stikkes ind i det tykkeste stykke kød. Andesteg
steges ca. 40 minutter per kg.
- Ca. 15 minutter før andestegen er færdigstegt hældes stegeskyen
fra. Gem stegeskyen til sauce. Anden sættes tilbage i ovnen og der
skrues op for varmen til 225°, hvor anden efterbruner i ca. 15
minutter med åben ovndør eller ventil. Hold øje med at anden ikke
bliver for brun. Lad andestegen hvile ca. 10 minutter inden den
skæres ud.
- Til stegen hører en god andestegssauce. Skum fedtet af stegskyen.
Ca. 7 dl sky hældes i en kasserolle, og bringes i kog. Mel og vand
rystes til en jævning, og hældes i skyen ved konstant piskning. Brug
eventuelt maizenajævning. Saucen koges ved svag varme i ca. 5
minutter og smages til med salt og sukker. Tilsæt lidt kulør.
Serveres med hvide kogte kartofler, brunede kartofler, lun rødkål og
dejlig skysauce. |