Valnødsnaps
 
Fakta om Valnød:
Valnød vokser vildt i Lilleasien og på Balkan, men er også udbredt i Europa, Asien og Nord- og Sydamerika. Herhjemme dyrkes den oftest i haven.
Valnød kan anvendes til:
Nødden er en yndet delikatesse. Grønne umodne frugter bruges til Valnøddesnaps og også til likørfremstilling. Det grønne kødede lag, der omgiver frugten indeholder ligesom bladene en glykosid. Bladene er tidligere blevet anvendt som surrogat for te og tobak i Sydeuropa. Af nødderne presses nøddeolie som ertørrende, så den kan bruges til de finere oliefarver eller til sæbe. Veddet bruges til møbelfabrikation og til geværkolber.
Valnøds medicinske betydning:
Et udtræk af bladene skal kunne beskytte heste og kreaturer imod myg og stikfluer.
 
Sådan kan Valnøddesnaps fremstilles:

 
1.
Det er de grønne nødder der plukkes senest 15/08 og det hele der plukkes ned skal bruges. Tag handsker på og skær nøden i kvarter. Dæk dem med
"Svendborg Snaps" i minimum 3 måneder, gerne ½ år
Efter filtrering fortyndes der 1 - 6
En valnøddesnaps vinder meget ved lagring, skal det være helt rigtigt skal en Valnøddesnaps gemmes i 7 år eller mere
Kilde: ?
 
Tørre og tomme skaller kan bruges, blot skal man sørge for at de tørre brune
hinder fjernes fuldstændigt, idet de er meget bitre.

 
2.
En Jysk tradition siger, at grønne Valnødder skal plukkes d. 18. august, for så er de lige tilpas bløde/hårde i den inderste kerne
4 grønne valnødder skæres igennem i kvarte og sættes på 70 cl. snaps
Skal trække i 6 måneder
En gang om måneden iltes udtrækket ved at løfte låget på glasset
og røre rundt med en ske
Filtreres og lagres yderligere i 6 måneder
Filtreres på ny og er klar til brug
Kan fortyndes fra at være en stærk bjesk til en mild kryddersnaps efter behag
Kilde: ?
 
3.
Et henkogningsglas fyldes 1/4 op med almindelig sukker
Dernæst ca. 1/2-vejs op med Valnødder og slutteligt 1/1 fl. Brøndum
Den skal nu rystes når man husker det
Efter ca. 3 måneder har man en essens som skal fortyndes 1 til 3
Den er meget rund og blød i smagen

Kilde: ?
 
4.
Pluk de grønne Valnødder primo August, og hvis du ikke vil have gule fingre, så tag handsker på, for de saftige valnødder skal skæres i fire både hver, inden
de fyldes på et syltetøjsglas og dækkes med 40% vodka eller finsprit og stilles et sted, som du passerer tit, så du kan nyde farveskiftet fra letgulligt til mørkegult til brunt til sort. Ryst glasset, så der kommer ilt til valnødderne, det vil få selve valnøddesmagen mere frem senere.
Lad det stå ca. 5 måneder, inden Valnødderne filtreres gennem et kaffefilter, og det sorte koncentrat fremkommer. Dette kan lagres i årevis, hvilket gør smagen blødere og rundere, samtidig med, at der kommer et sort bundfald
Der skal nu fortyndes 5-8 gange med vodka eller 40% finsprit,ca. 14 dage inden den skal nydes,som et værdigt alternativ til en god cognac

Kilde: ?
 
5.
3 grønne Valnødder skæres i kvarter
Trækker i ½-1 år og filtreres
Essensen kan bruges i Brøndum eller vodka
Fortyndes 1:10
Kilde: ?
 
6.
Grønne frugter skæres i kvarter og trækker i 6-12 mdr.
Rensede valnøddeskaller trækker i 3 mdr. eller mere

Kilde: ?
 
7.
Valnødderne skæres ud i kvarte både og tilsættes 1 flaske snaps.
Snapsen skal nu trække 4 – 6 måneder, hvorefter valnødderne filtreres fra.
Grønne valnødder er bedst midt i august måned.
Kilde: ?

 
8.
Valnødden skal helst plukkes, inden kernen begynder at blive fast. Der skal bruges ca. 5 valnødder, som skæres i småstykker og hældes på en halv flaske
snaps. Den skal trække 2-3 måneder, men husk at vende flasken af og til
Essensen bliver stærk, og drikken skal efter filtrering fortyndes meget. Den får da en køn, grønlig farve,som efter nogen tids forløb skifter til brunt
Kilde: ?
9.
De grønne Valnødder plukkes ultimo juli – medio august.
Et gammelt husråd siger d. 8/8
Ifør dig gummihandsker, da grønne Valnødder udskiller et temmelig virksomt farvestof (mørkebrunt til sort), som kan være vanskeligt at få af hænderne
(det slides, efter sigende af på en uges tid).
Kilde: ?
10.

5 Valnødder (incl. frugtkød) skylles, tørres med køkkenrulle, flækkes i kvarte, lægges
i en lufttæt beholder og dækkes med Klar Brøndum snaps eller vodka.
Denne portion skulle række til ca. en flaske snaps eller 1/2 flaske bjesk
Alkoholen skal stå mindst 3 cm over nødderne
Meget energiske fabrikanter af denne ambrosia hævder, at man skal ilte udtrækket et par gange om måneden, ved at lette på låget og røre, kortvarigt, med en ske. Undertegnede skal ikke kunne sige om dette er den bedste fremgangsmåde (er kun nået til den anden årgang) og vil indskrænke sig til at påpege at det, som man udtrækker af nødderne, for en stor dels vedkommende er
æteriske olier, der er i nogen grad flygtige
Erfaring og eksperimenter er vejen frem
Nødderne skal trække et mørkt sted indtil Jul, altså godt og vel 4 mdr.
Bemærk det dramatiske farveskift i vædsken den første uges tid:
Fra klar over sygelig grøn til slimet sortbrun
Fjern nødderne og filtrer essensen
(man kan passende filtrere imellem jul og nytår).
Anvend en ren kaffetragt (der ikke har været brugt til sit formål) og et kaffefilter
Den filtrerede essens hensættes i mørke til udfældning
Når du næste gang skal til at høste (august) vil en del sort materiale have bundfældet sig og essensen er nu klar til den endelige filtrering og opspædning
Filtrer for 2. gang igennem et kaffefilter
Den filtrerede essens kan nu opspædes efter behag til en kraftig bjesk
eller en mildere snaps
Hvis sidstnævnte er målet, kan der blive tale om at fortynde så meget som 1 : 7
Erfaring og eksperimenter er vejen frem
Den færdigblandede snaps skal nu hensættes til lagring et mørkt sted
(Prøv at holde lidt igen med prøvesmagningen)

Vandene deles når talen falder på hvor lang tid snapsen skal lagres
Nogen mener man kan nyde den som avec til en sen kop kaffe juleaften, andre mener det er helligbrøde at tage hul på de ædle dråber før de har lagret et år
De ekstreme mener ikke der er tale om valnøddesnaps før den er 7 år gammel
Erfaring og eksperimenter er vejen frem
Kilde: Walnut Snaps Appreciation Society