Slåen-snaps & Slåen-bjesk


Slåen er en stenfrugt, der næppe kan anvendes til et mere fornuftige formål end til at sikre os energi og konserveret solskin i de kolde korte vintermåneder.
Den efterfølgende vejledning er baseret på gamle overleverede opskrifter og recepter, der har sikret vor forfædre et godt liv og tilvejebragt varme i frosttunge vinteraftener.

Slåensnaps

Anvend de modne runde og glatte bær.
Pluk bærrene efter de første frostdage. Frosten omdanner nemlig den sure, beske smag til en mere sødlig smag.
Som alternativ kan du også anvende fryseren: - Det bedste resultat opnås efter mindst en uge i frostboxen.
Bærrene trækker et par måneder, hvorefter væsken sies fra og henstilles til lagring i ca 1 uge. Herefter hældes essensen på en ny falske til lagring - gerne op til et år.

Slåenbjesk

Når alkoholen er hældt fra bærrene, så pres stenene ud af de fugtige bær. Knæk derefter stenene med en nøddeknækker eller med en "blid" rengjort hammer. Foretag derefter en efterbehandling i en morter (sten- eller metalmorter), og overhæld sten og nødder med alkohol. Lad dem trække i omkring 2 måneder. Herefter fremkommer en klar, farveløs drik med en umiskendelig duft og smag af mandel.