Slåen-snaps & Slåen-bjesk
Slåen er en stenfrugt, der næppe kan anvendes til et mere
fornuftige formål end til at sikre os energi og konserveret
solskin i de kolde korte vintermåneder.
Den efterfølgende vejledning er baseret på gamle
overleverede opskrifter og recepter, der har sikret vor
forfædre et godt liv og tilvejebragt varme i frosttunge
vinteraftener.
Slåensnaps
Anvend de modne runde og glatte bær.
Pluk bærrene efter de første frostdage. Frosten omdanner
nemlig den sure, beske smag til en mere sødlig smag.
Som alternativ kan du også anvende fryseren: - Det bedste
resultat opnås efter mindst en uge i frostboxen.
Bærrene trækker et par måneder, hvorefter væsken sies fra og
henstilles til lagring i ca 1 uge. Herefter hældes essensen
på en ny falske til lagring - gerne op til et år.
Slåenbjesk
Når alkoholen er hældt fra bærrene, så pres stenene ud af
de fugtige bær. Knæk derefter stenene med en nøddeknækker
eller med en "blid" rengjort hammer. Foretag derefter en
efterbehandling i en morter (sten- eller metalmorter), og
overhæld sten og nødder med alkohol. Lad dem trække i
omkring 2 måneder. Herefter fremkommer en klar, farveløs
drik med en umiskendelig duft og smag af mandel.