Rønnebær Snaps

 

300 g rønnebær
75-100 g perlesukker
1/2 tsk. fintreven muskatnød
1 tsk. citrontimianblade
5 dl. vodka

Rib rønnebærrene og kom dem i en flaske sammen med muskatnød og
let smuldrede citrontimianblade.
Hæld snapsen på og lad den stå i et vindue i solen i 1 uge, vend flasken hver dag.
Tag flasken væk fra solen og lad den stå i stuetemperatur i 3 uger, vend
den af og til.
Si likøren, fjern bær/krydderier og opbevar den i køleskabet.
Server rønnebærsnapsen i cognacglas og stuetemperatur til kaffen.
 

Tips:
Bærrene kan fryses og kommes i vildtsauce eller sauce til f.eks. kalvesteg.

Rønnebær-snaps & -likør


Rønnebær har en række fortrinlige egenskaber, der gør den yderst formålstjenlig til konservering, såvel på flaske som på små geleglas. Herved kan vi sikre os energi og konserveret solskin til de kolde korte vintermåneder.
Den efterfølgende vejledning er baseret på gamle overleverede opskrifter og recepter, der har sikret vor forfædre et godt liv og tilvejebragt hygge og varme i frosttunge vinteraftener.

Rønnebærsnaps

Anvend de modne røde bær.
Bærrene plukkes i oktober efter at de har fået frost. Alternativt kan de lægges i fryseren i et par dage. Frosten bevirker, at rønnebærrene får en mere sødlig smag.
Fyld bærrene på et glas eller i en krukke.
Fyld krukken eller glasset ca. 2/3 op og hæld derefter Brøndum-snaps over bærrene.
Snapsen skal nu trække i omkring 6 uger, hvorefter den antager en flot rød klar farve.
Essensen filtreres gennem en sigte eller et kaffefilter, hvorefter den fortyndes med Brøndums snaps til en passende smag.
Den nylavede rønnebærsnaps kan herefter umiddelbart nydes, men den vinder ved yderligere lagring.
Lad den færdige snaps trække i mindst en måned.

Rønnebærlikør

Ingredienser:
- 1-2 dl rønnebær
- 35 cl 45 % Brøndum snaps
- ¼-½ glas honning el. ca. 1-2 dl sukker
- ¼-½ vaniljestang

Rønnebærrene plukkes efter en frostnat (eller lægges et par døgn i fryseren).
De rensede bær og vaniljestykket hældes på en flaske eller i en krukke.
Honning puttes i og snaps hældes over.
Lad det hele stå og trække i 2-6 uger, hvorefter bær og vanilje sies fra.
Honning kan erstattes af en sukkerlage, hvor sukkeret smeltes i ganske lidt vand.
Anvender du sukkerlagen, så tilsæt den først når rønnebær og vanilje sies fra.
Lad derefter blandingen stå og trække i flere måneder.

 

Bærrene plukkes i oktober måned og lægges i fryseren i 2 dage,
for at opnå en mere sødlig smag, hvorefter de tøes op.
Fyldes på et 1 liters henkogningsglas ca. 2/3 op herefter hældes BRØNDUMS snaps over bærrene til ca. 2 cm. fra kanten.
 det skal nu trække i 6 uger, og det taget en flot rød klar farve.
Filtreres 2 gange gennem kaffefiltre, og smages til med Brøndums snaps og kan umiddelbart nydes,
men har dog bedst af at hvile i ca. en måned.