Kartoffel- og shiitakegratin
   

Type: Hovedret / Tilbehør
Tilberedningstid i alt: 2 timer 20 min
Arbejdstid: 1 time
 
Ingredienser:  12  pers.
6 spsk. Smør
750 g champignoner
750 g friske shiitake svampe
6 fed hvidløg
2 kviste frisk timian
1 kvist frisk rosmarin
bordsalt
peber
5 dl hønsebouillon
1 1/2 kg bagekartoffel
5 dl reven parmesan
 
Sauce:
1 1/2 tsk. bordsalt
1 tsk. peber
5 dl piskefløde 38%

 
Fremgangsmåde:
Smelt smørret i en stor gryde over høj varme. Tilsæt alle svampe (hakkede) og svits dem, til væsken er fordampet (ca. 10 min.).

Tilsæt presset hvidløg, timian og rosmarin, svits 1 minut. Tilsæt bouillon. Lad det simre under hyppig omrøring, til væden fordamper, ca. 15 min. Krydr med salt og peber. Lad det afkøle.

Tænd ovnen på 190°C. Smør et stort ovnfast fad eller en bradepande.

Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Placér 1/3 af kartoffelskiverne i fadet, således at de overlapper hinanden lidt. Fordel halvdelen af svampeblandingen herpå. Strø halvdelen af parmesanen herpå. Gentag disse lag og slut af med et kartoffellag.

Sauce: Rør fløde, salt og peber sammen i en skål. Hæld denne sauce over kartoflerne. Dæk fadet med folie.

Bag gratinen midt i ovnen, til kartoffelskiverne er møre, ca. 75 min. Tag folien af. Pres kartoflerne under overfladen af gratinen. Strø resterende parmesan over og bag videre, til osten er smeltet og gratinen er gylden i kanterne, ca. 15 min. mere. Lad gratinen hvile i 10 min. inden servering.