Kransekagetoppe
20.
december 2010 kl. 20:31 på
DR1
Kransekage - nytårs top
(25 - 30 pers.)
Kransekagemasse:
-
1 kg. ren rå
marcipan
-
300 g. flormelis
-
80 g. past.
æggehvider
Marcipan og flormelis
røres sammen med spartel på
røremaskine, - alternativt
æltes det i hænderne.
Tilføj æggehviderne lidt ad
gangen, til massen er
ensartet og jævn. Kom den
færdige kransekage masse i
en tillukket plastik pose
og kom den i køleskabet
minimum 2 timer eller gerne
til næste dag. Den kolde
kransekagemasse vejes af i
300 gram pr. stk. Hvert
stykke rulles ud i 80 cm.
lange, jævne stænger. Hver
stang trykkes let ned på den
halvdel der vender mod dig
selv, således at der dannes
"en liggende blød trekant"
af stangen. Alle trekant
stængerne løsnes kontant med
en paletkniv. Trekanterne
måles af i præsis 8, 10, 12,
14 cm. osv osv……, til al
massen er opbrugt. Husk også
en kugle til top!!
Hvert opmålt stykke lukkes
sammen til oprejste ringe,
der sættes på bageplade
beklædt med bagepapir. Slut
med at trykke alle ringene
plane med et stykke
bagepapir med en bageplade
over - pres ganske let & tá
bageplade og papir væk igen.
Bages ved 200 grader til de
er gyldne, - ca. 14 - 18
min…
Sprøjte glasur:
Flormelis og æggehvider
piskes hvide og luftige med
håndmikser. Glasuren er
færdig, når den ikke flyder
sammen når piskningen
stoppes. Den færdige glasur
kommes op i et cornet, (et
kræmmerhus af bagepapir).
Vælg det fad kransekage
toppen skal serveres på og
placer den største ring
herpå. Sprøjt de
karakteristiske "glasur
tunger" - først på den
største bagte, afkølede
ring. Sæt den næst største
bagte ring ovenpå - gentag
osv..osv.., fortsæt til den
mindste ring og til slut
kuglen som top….
Lad den færdige kransekage
top tørre et par timer ved
stuetemperatur før den
tildækkes med plastik, hvis
den skal holde til en af de
efterfølgende dage. Pynt
gerne festligt, med flag,
knallerter eller lign. efter
smag til den sidste dag i
året….